CAT7 kablo, ağ bağlantılarında kullanılan bir Ethernet kablosu türüdür. CAT7, daha yüksek hız, daha iyi performans ve gelişmiş sinyal bütünlüğü sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.
CAT7 kablolar, daha önceki Ethernet kablosu türlerine göre daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Daha yüksek bant genişliği, daha düşük gürültü seviyeleri ve daha iyi sinyal koruması sunarlar. Bu özellikler, yüksek hızlı veri iletimi için önemlidir, özellikle 10 Gigabit Ethernet ve hatta 40 Gigabit Ethernet gibi yüksek hızlarda kullanıldığında.
CAT7 kablolar, çift katmanlı ekranlama (shielding) yapısına sahiptir. Bu, elektromanyetik girişimi daha iyi engeller ve sinyal bütünlüğünü korur. Ayrıca, CAT7 kablolar genellikle daha kalın bir çekirdek yapısına sahiptir ve daha düşük sinyal kaybıyla daha uzun mesafelerde kullanılabilir.
Ancak, CAT7 kabloların kullanımı için uyumlu donanım ve bağlantı terminalleri gerekmektedir. CAT7 kablolara uyumlu bir donanım altyapısı oluşturmadan önce, bu konuda dikkate almanız gereken faktörler bulunmaktadır.
Özetlemek gerekirse, CAT7 kablolar, daha yüksek hız, daha iyi performans ve gelişmiş sinyal koruması sağlayan Ethernet kablosu türüdür. Yüksek hızlı ve yüksek performanslı ağ bağlantıları için tercih edilir, ancak uyumlu donanım ve terminaller gerektirir.
Gün geçtikçe gelişme gösteren teknoloji ile birlikte günlük hayatımıza eşlik eden birçok etmen de değişim ve gelişime uğramaktadır. Çağımızda çoğu işlemler artık bilgisayar sistemleri üzerinden halledilebilmektedir. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte ev ve homeofis yerlerinde internet kullanımı artmış durumdadır. Bu nedenle çeşitli donanım ve kablo alternatifleri edinmek kişilere kolaylık sağlayabilmektedir.
Cat5 ve Cat6 gibi Cat7 de haberleşme ve veri transferinde kullanıldığı gibi endüstri alanında da sıklıkla kullanılmaktadır. 2002 senesinde hizmete sunulan Cat7 kablo, Cat6 kabloya göre daha fazla geniş bant ve fazla veri akışı sağlayabilmektedir. Çeşitli etkenlerden zarar görmemesi adına koruma kılıfı daha geliştirilmiştir ve daha kalındır.
UTP kablolarından bile kalın olan bu kablo, 10 Gbit/sn’lik veri taşıma kapasitesi ve 600 – 900 MHz arası bant genişliğine sahiptir. 4 çift şeklinde 8 telden oluşan kabloların genel bağlantıları GG45 konektörü ile sağlanmaktadır. Cat5’in yavaşlığına karşılık günümüz teknolojisine bu kablo son derece uymaktadır. 100 metre bakır kabloya hızlı sinyaller ile10 gibabit Ethernet sağlanır.
3 ana tipe ayrılarak üretilen Cat7 kablo; hepsi için ayrı ekran, ortak ekran ve ekransız olarak sunulurlar. Ekranlı kablolar, elektromanyetik durumlarda etkilenemezler ve bu sayede oldukça verimli bir haberleşme olanağı sağlarlar.


CAT7 Kablonun Özellikleri Nelerdir?
Kendi yalıtkan parçaları dışında polyester bir bant ve alüminyum folyo ile sarılmış olan Cat7 kablo dört çift telden oluşur. İletkenliğini korumak adına kalaylı bakır saç örgüyle beraber sarılmış ve kılıflanmıştır. Aşağıda kablonun özellikleri listelenmiştir.
- Çıplak bakır ile iletkenliği sağlanmıştır.
- Polyofelin izolasyonu ile izolasyon iletken sayısı 8 iken, bükülmüş iletken sayısı 4 çifttir.
- Perlerin renk kodları: Maviye beyaz/mavi, turuncuya beyaz/turuncu, yeşile beyaz/yeşil, kahverengiye beyaz/kahverengi şeklindedir.
- İç kısımdaki folyonun modeli; şerit alüminyumdur.
- Şeffaf bant kaplamada polyester bant kullanılmıştır.
- Dış kısımdaki folyo; kalaylı bakır saç örgü olarak iç kısma yakın konumda yerleştirilmiştir.
- LS0H yanmaz bileşen ile dış kılıf hazırlanmıştır.
- Bükülme yarıçapları 8 x kablo dış çapı (mm) ve 4 x kablo dış çapı (mm) şeklindedir.
Cat7 kablo; kendisinden önceki nesillerde bulunan UTP kablolarına oranla elektromanyetik dalgalardan minimum seviyede etkilenen bir kablo türüdür. Perlerin hepsi koaksiyel kablo sarım şekli tarzında örülerek kablonun dış kısmı plastik madde ile kaplanmıştır. Bu sayede veri hızı en hızlı ve istenilen konuma ulaşmıştır.
CAT7 Kablo Nerelerde Kullanılır?
Her ne kadar yüksek ve iyi düzeyde bir bant genişliğinde olsa da bu durumdan kaynaklı olarak piyasada tercih edilememe sebebi olabilmektedir. Endüstri alanında, veri iletişiminde ve transferinde başta olmak üzere birden fazla sektör ve kullanım alanlarında Cat7 kablo türü kullanılmaktadır. Telekom gibi ü veri transferinde gerekli görülen sistemler arasında bu kablo türü kullanılmaktadır.
Çeşitlerine ayrılan ekran sistem şekline bağlı olarak kablonun kullanım alanları zaman zaman değişiklik gösterebilir. Bu ekran özellikleri sayesinde Cat7 ekranlı kablolar, elektromanyetik girişimlerden hiçbir şekilde etkilenemezler.
