Bakır kablolama çözümleri ile data, ses ve güvenlik sistemi sinyallerinin iletiminin yapılması sağlanır. Bakır kablolama data, ses ve güvenlik sistemlerini tek bir çatı altında toplayarak daha kolay yönetilmesini sağlar. Bakır kablolama ihtiyaçlar doğrultusunda hız, aktarılan verinin paket yoğunluğu, uygulanacağı fiziksel ortam ve bant genişliği gibi özellikler göz önünde bulundurularak belirlenir.

Bakır kablolama alt yapısı gerektiğinde bu sistemlerin genişletilmesine de olanak tanır. Bakır kablolama sistemleri ANSI/TIA/EIA, ISO/IEC 11801, IEC 61156 gibi uluslararası standartlarda sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma Cat5, Cat6, Cat7 şeklinde kategorize edilmektedir. Kablolama sistemlerinde doğru tasarım ve projelendirme yapılması son derece önemlidir.
Cat5 Kablo Nedir?
Cat5 kablo, çift bükümlü kablo türüdür ve ses ve görüntü sinyallerini taşıma işlemlerinde kullanılır. Ethernet gibi bilgisayar ağları için yapısal çözümleme sağlayan Cat5 kablolar 100 MHz’e kadar yapılması gereken testleri karşılamaktadır. Cat5 kablo bağlantısı 8 tellidir ve 100 Mbps’ye kadar bant genişliği sağlar. Cat5 kablolarının bağlantısı 8P8C konnektörleri aracılığı ile gerçekleştirilir.

ISO/IEC11801 ve EN50173’e göre kablo sistemlerinde kablo uzunluğu 90 metrenin üzerinde olmamalıdır. Cat5 kablolarda belirli bir mesafeden sonra frekans aralığı düşmesi sorunu yaşanmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için cat5e kabloları üretilmiştir. Cat5e kablolarının iç direnci düşük olduğundan cat5’e göre daha sert bir yapıya sahiptir. Cat5e gigabit düzeyinde veri taşıyabilmektedir.
Cat6 Kablo Nedir?
Cat6 kablolar Ethernet tabanlı bilgisayar ağlarında kullanılan çift bükümlü bir UTP kablodur. Cat6 kabloları gigabit hızında veri taşıma kapasitesine sahiptir. 2002 yılında kullanılmaya başlanan cat6 kabloları en çok tercih edilen bakır kablolama çözümleri arasındadır. Cat6 kablo 100 metreye kadar kullanılabilmektedir bu kablolar CAT3, CAT5 ve CAT5e kablolar ile uyumludur.

250 MHz’e kadar performans sağlayan 1000 Mbps veya 10 Gbps veri transferi gerçekleştirebilir. Cat6 kabloları içeriğinde 4 çift korumasız bükümlü bakır tel RJ45 jack bulundurmaktadır.Cat6 kablonun iletim hızını iki katına çıkarmak amacıyla Cat6e kabloları üretilmiştir. Bu kablolar 500 MHz iletim frekansına sahiptir. Cat6 kabloları günümüzün en çok tercih edilen kablolarındandır.
Cat7 Kablo Nedir?
Cat7 kablo bakır kablolama çözümleri arasında 1 Gbps ve üzeri veri aktarım hızına sahip bir kablo çeşididir. Bu kablo ile 100 metrede 1Gbps hız ile 10 Gbps hız arasında veri aktarımı yapılması mümkündür. Ancak 100 metreden sonra hız değerinde düşüş görülebilmektedir. Cat7 kablo 4 çift bükümlü bakır telden oluşan 8 telli bir kablo çeşididir.

Telekom veye internet gibi veri aktarımının yapıldığı her alanda kullanılan Cat7 kabloların bağlantıları GG45 konnektörü aracılığı ile yapılmaktadır. Diğer kablolardan çok daha dayanıklı olan bu kablolar son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Cat7 kabloları dış etkenlerden gelen sinyallerden az etkilendiği için son dönemlerin en çok tercih edilen kabloları arasında yer almaktadır.
Bakır Kablolama Çözümleri Data Kabloları
Data kabloları uyumlu iki cihaz arasında veri akışının gerçekleşmesini sağlar. Data kabloları aracılığı ile telefonlar ve bilgisayarlar arasında bağlantı kurulabilmektedir. Bu yolla telefondaki dosyalar bilgisayarlara veya bilgisayarlardaki dosyalar telefonlara çift yönlü olarak aktarılabilmektedir. Burada en önemli nokta veri akışının sağlanacağı cihazların birbiri ile uyumlu olmasıdır. Uyumlu olmayan cihazlar veri akışı gerçekleştirilememektedir.

Bakır kablo çözümleri data kablolar ile tabletten telefona, telefondan tablete, bilgisayardan tablete, tabletten bilgisayara da veri akışı kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Herhangi bir cihaz satın alındığında cihazla birlikte verilen kabloların kullanılması veri akışının daha sağlıklı olarak gerçekleştirilmesini sağlar. Seçeceğiniz data kablosu modellerini bu doğrultuda tercih etmeniz veri akışını kolayca gerçekleştirilmesine yardımcı olur.