Data kablolama, veri iletişimini sağlamak için kullanılan kablolama altyapısıdır. Bu kablolama yöntemi, bilgisayar ağlarında, telekomünikasyon sistemlerinde ve diğer veri iletişimi uygulamalarında kullanılır. İşte data kablolama hakkında genel bir açıklama ve nasıl yapılacağına dair temel adımlar:
Data kablolamanın yapılması genellikle aşağıdaki adımları içerir:
- İhtiyaç Analizi: İlk adım, kurulumun yapılacağı ortamın ihtiyaçlarının analiz edilmesidir. Bu, ağ gereksinimlerinin, kullanıcı sayısının, veri hızının, güvenlik gereksinimlerinin ve diğer faktörlerin değerlendirilmesini içerir. İhtiyaç analizi, doğru kablo türünü, konektörleri, donanımı ve diğer bileşenleri belirlemek için önemlidir.
- Planlama ve Tasarım: Veri kablolaması için bir plan ve tasarım yapmak önemlidir. Bu adımda, kablo yolları belirlenir, duvarlar, tavanlar veya zeminlerdeki geçiş noktaları planlanır ve donanım yerleşimi göz önünde bulundurulur. Ayrıca, veri merkezi, telekom odası veya dağıtım noktaları gibi stratejik noktalar belirlenir.
- Kablo Seçimi: Yapılacak kablolama için uygun kablo türünün seçilmesi önemlidir. Kablolar genellikle Cat5e, Cat6, Cat6a gibi Ethernet kabloları veya fiber optik kablolar arasından seçilir. Kablonun bant genişliği, mesafe gereksinimleri, elektromanyetik girişim durumu ve diğer faktörler dikkate alınarak seçim yapılır.
- Kablolama Yöntemi: Kabloların yerleştirilmesi ve bağlantılarının yapılması gerekmektedir. Genellikle, duvarlarda veya tavanlarda kablo kanalları veya boruları kullanılarak kablolama yapılır. Kablo çiftleri örülerek, konektörler ile doğru bağlantılar yapılır. Konektörler genellikle RJ45 tipi konektörlerdir.
- Test ve Doğrulama: Kablolama tamamlandıktan sonra, test ve doğrulama adımı önemlidir. Kablolamanın doğru yapıldığını ve veri iletiminin sağlıklı olduğunu doğrulamak için kablo test cihazları kullanılır. Bu testler, kablo hatası, düşük sinyal kalitesi, bağlantı hataları vb. gibi problemleri tespit etmeye yardımcı olur.
Data kablolama, profesyonel bir yaklaşım gerektiren bir işlemdir. Doğru plan
Data kablolama sistemi ses, video ve veri iletişimini sorunsuz bir şekilde aktarmak için kurulan bir sistemdir. Bilgilerin taşınması işleminde LAN, WAN, INTRANET, ISDN, VDSL, METRO, ETHERNET ve benzeri hizmetlerin desteklenmesi için sorunsuz bir altyapı oluşturmak gerekmektedir. Bu altyapı içinde data kablolama işlemi yapılmaktadır.
Ağ sistemleri içerisinde doğru tasarlanmış ve uygulanmış olan data kablolama hızlı, güvenli ve verimli olmalıdır. Bunun yanı sıra kesintisiz çalışma sağlaması gerekmektedir. Bu sebeple aynı anda iş uygulamalarının üstünde çalışırken, network sisteminin en uzun süre kullanılan parçası data kablolama olmaktadır. Bu yüzden data kablolama işlemi network araçlarının en önemli etmenlerinden biri olmaktadır.
Yapısal kablolama işleminde en çok dikkat edilmesi gereken nokta ürünlerin ve cihazların kaliteli olması ve işçiliğin aynı şekilde özenle yapılmasıdır. Doğru ürün seçimi, kurgu ve işçilik ile kurumların yalnızca o anlık ihtiyaçlarının değil aynı zamanda geleceğe yönelik ihtiyaç ve problemlerin de giderilmesi hedeflenmelidir.
Yapısal Kablolama Ürünleri Nelerdir?
UTP (Unshlelded Twisted Pair) kablosu kablo yatağı içinde birleşen dört ayrı bükümlü tel çiftinden oluşmaktadır. UTP kablolarda, en yükseği Kategori 5 (Cat5) olmak üzere çeşitli kategoriler bulunmaktadır. Cat3 16Mhz hızı, Cat4 20MHz hızı, Cat5 ise 100 MHz hızı taşımaktadır. Günümüzde artık Cat6 ve Cat7 standartlarında ürünlere de network pazarında satışa sunulmaktadır.
Hortizonal Yatay Kablolama Nedir?
Yatay kablolama bütün yapısal kablolama sisteminin en önemli parçasıdır. Yapısal açıdan karmaşıktır ve geniş alanlarda daha çeşitli noktalara ulaşması gereken çok sayıda kabloyu içerir. Bunun dışında zamanla en çok değişikliğe maruz kalan kablolama parçasıdır.
Vertical Dikey Kablolama Nedir?
Ana bir kablo ve bu ana kablonun üzerinden ağaç gibi dağılan taşıyıcı kablolardan oluşmaktadır. Bu kablolar tüm trafiği üzerinde taşımaktadır. Yani çeşitli katlardaki katlarda ki kat dağıtıcılarını bina dağıtıcısına bağlayan sistemdir. Genellikle bu sistemden binanın omurgası olarak bahsedilir. Bu omurgalar genellikle yalıtımlı binalar arasındaki kabloları taşımaya yönelik yapılardan oluşmuştur.
Cat6 Patch Panel Kablolama
Bilgisayar sistemlerinin ana kablolama türü cat6 kablolamadır. Cat6 kablolama olmadan bilgisayar sistemleri çalışmamaktadır. Bütün kablolamalar Patch Panel'de toplanarak en düzgün biçimde çalışma olanağı sağlanır.

Cat6 Kablolama Sistemi
Yerel alan ağı için Cat6 kablolama türü kullanılmaktadır. Data bakır kablolamasının Cat6 performans spesifikasyonlarına uygun olması gerekmektedir. Kablolama sisteminde kullanılan Cat6 kablonun bu standartlara uygunluğunun test edilmesi gerekir ve bir rapor ile onaylanmalıdır.
. Cat6 kablolama işlemi çalışma alanında yer alan UTP prizlerde sonlanmalı ve bilgisayar ile duvar prizi arasındaki bağlantı uygun nitelikte olan patch kablo ile sağlanmalıdır.
. Kablo iletkeninin çıplak ve katı bir bakır olması gerekir.
. Kablo iletkeni 23 AWG ölçüsünde olmalıdır.
. Kablo dış çapı en fazla 6.6 mm olmalıdır.
. Kablo 4 adet sarmal çiftli (twisted pair) iletken olmalıdır.
. Kullanılacak kablo içersinde sarmal çiftler arasındaki sinyal etkileşimini en aza indirgemek gerekmektedir.
. Sarmal çiftlerin açısının bozulmaması için arasından bir seperatör veya izalatör geçmelidir.
. Kablo dış kılıfı için yüksek kalitede, yüksek moleküler ağırlıklı PVC materyal kullanılmalıdır.

Cat7 Kablolama Sistemi
. Cat7 kablolama tamamen shieled yapıdadır ve 600Mhz'i destekleyebilir.
. Cat6' ya göre iki kat daha fazla bant genişliği sağlayabilme özelliğine sahiptir.
. Fiber optik kablolama ve 10 Gigabit Ethernet Backbone teknolojisi dahil yüksek hızlı olan fiber transmisyon sistemi için de uygundur.
. Multimod, singlemod, OM1, OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyon fiberler içinde kullanılmaktadır.
