Patch cord, patch kablo olarak da adlandırılmaktadır. Patch cordlar iki jack arasında bağı oluşturmakla görevli olup, bakır patch kablo ve fiber patch kablo olmak üzere iki şekilde kullanılmaktadır. Bakır patch cordların sonlandırma işlemleri RJ45 konnektör ile gerçekleştirilmektedir. Bakır kabloların üretimi genel olarak 1 ,3, 5 ve 6 metre olarak yapılmaktadır.
Patch Kablo Ne İşe Yarar?
Patch kablo veya diğer ismiyle patch cord, veri alışverişinin daha kolay yapılabilmesi için iki jack arasındaki bağı oluşturmaktadır. Bakır olan kabloların RJ45 konnektör ile sonlandırma işlemi yapılmaktadır.
Patch kablolar yüksek hızda erişime ihtiyaç olan yerlerde ve birçok ağın olduğu, veri girişinin sıklıkla kullanıldığı alanlarda daha çok tercih edilmektedir.

Cat6 Patch Kablo Nedir?
Cat6 Patch kabloları 2002 yılından beri kullanılmaya başlanmıştır. Ardından sıklıkla tercih edilen kablolar arasında yerini almayı başarmıştır. Yoğun olarak bilgisayar ağları ile ilgili veri girişlerinde tercih edilmektedir.
Cat6 kablolarının en avantaj yönlerinden biri de 1000 Mhps veri transferi bu kablolar aracılığıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. Sağladığı birçok kolaylık nedeniyle Cat6 kablolar sıklıkla tercih edilmektedir.
Fiber Patch Cord Nedir?
Fiber patch cord diğer adıyla fiber parch kablo, yoğun olarak telekomünikasyon sistemlerinde veri akışının çok daha hızlı olması için kullanılan belirli uzunlukları bulunan kablolardır. Fiber patch cordlar tasarımları ve üretim şekilleri nedeniyle bakır kablolara oranla çok daha verimli olmakta, ayrıca bakır kabloların ulaşamadığı erişim kolaylıklığı nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
Erişimin daha da önem kazandığı son dönemlerde hızlı veri akışının olduğu kablolar daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Birçok özellik bakımından bakır kablolara oranda daha üstün niteliktedir.
Fiber patch kablolar, elastisite sınırı sıfır kabul edildiği için çok gevrek bir yapıya sahiptir. Bu sebepten dolayı bakır kablolara oranla kırılma ihtimali oldukça yüksektir. Yüksek kırılma ihtimali göz önünde bulundurularak özel kılıflı maddelerle fiber kabloların etrafı sarılmaktadır. Bu sayede kablo daha güvenli ve korunaklı bir hal almaktadır.
Fiber Patch Cord Tipleri
Fiber patch cord kabloların belirli standartlara göre üretimi sağlanmış olup kullanım amaçlarına göre bazı tipleri bulunmaktadır.
- Dış kılıf tipi,
- Fiber kablo modu,
- İletim modu,
- Konnektör tipi
Gibi birçok türde üretimi sağlanmaktadır.
Fiber Patch Kablo Modları Nasıldır?
Fiber patch kablo modları,
- Single mod fiberler sarı renkte olmaktadır. Single mod fiberler sadece bir iletim moduna izin vererek erişim hızının daha yüksek olmasını sağlarlar.
- Multimod fiber kablolar portakal rengindedir. Multimod fiberler kısa mesafeler için tercih edilmiş olup çok fazla iletim moduna taşıyabilme özelliğine sahiptirler.
- Aqua ve kireç renkli fiber patch kablolar bulunmaktadır.
Patch cord, birbirine bağlanan iki cihaz veya bağlantı noktası arasında kısa mesafede veri iletimini sağlayan bir kablo türüdür. Genellikle yapısal kablolama sistemlerinde kullanılır ve önceden takılıp çıkarılabilir konektörlere (genellikle RJ45) sahiptir.
Patch cord'lar, ağ cihazları arasında bağlantı kurmak veya bir cihazı bir patch paneline veya duvar prizine bağlamak için kullanılır. Özellikle Ethernet ağlarında sıkça kullanılır. Patch cord'lar, veri aktarımı için yüksek kalitede kablo ve konektörlerden oluşur ve genellikle kısa mesafelerde kullanılır.
Patch cord'ların avantajları arasında kolay takılıp çıkarılabilme, esneklik ve hızlı bağlantı kurabilme özelliği bulunur. Uygun uzunlukta seçilebilir ve ihtiyaç halinde değiştirilebilir. Farklı renk seçenekleri, kablo yönetimini kolaylaştırır ve hata giderme sürecinde kullanılan bir renk kodlaması sistemine dayanarak bağlantıların takip edilmesini sağlar.
Özetlemek gerekirse, patch cord, yapısal kablolama sistemlerinde kullanılan kısa mesafede veri iletimi sağlayan bir kablo türüdür. Cihazlar arasında veya cihazlar ile patch panel veya duvar prizi gibi bağlantı noktaları arasında kullanılarak hızlı ve geçici bağlantılar kurulmasını sağlar.