İçeriğe geç

keystone jack nedir

Bakir Keystone Jacklar scaled

Keystone jack bilişim sistemleri üzerinde kullanılan ve bazı yerlerde bilgisayar data prizi vb. isimlerle de nitelendirilen zayıf akım sonlandırma elemanına verilen isimdir. Bu modülün kendi arasında çeşitli standartları bulunmaktadır. Bu standartlar Cat3, Cat5, Cat6, Cat7 olmaktadırlar. Keystone jack bu standartlara uygun şekilde üretilmektedir.

Amaçlarına göre kullanılan Cat5, Cat6 ve Cat7 kullanım amaçlarına göre yüksek veri giriş çıkışlarında kullanılırken, Cat3 ise daha düşük kapasiteli veri geçişlerinde tercih edilmektedir.

Keystone Jackların Yapısı Nasıldır?

Keystone jacklar yapılarına göre dikdörtgen şeklinde olmaktadırlar. Keystone jacklarda kabloların sonlandırılmış olduğu kısım iki bölüm şeklinde olmaktadır ve bu bölüm taraklı bir yapıya sahiptir. Bu elemanların içerisinde veri iletiminin daha kolay sağlanmasını yardımcı olan metalik dişlikler yer almaktadır.

Keystone jackların taraklı yapısının yanında yer almakta olan renk kodları konnektörün nasıl sonlandırılacağını ifade etmektedir. Bu elemanın sonlandırma işlemi T568A ve T568B standartlarına göre yapılmaktadır.

Keystone Jack Renk Sıralaması

Keystone jack renk sıralaması yapılırken genellikle T568B kullanılmaktadır. Buna göre renk sıralaması;

  • Kahverengi, beyaz, kahverengi, yeşil, beyaz, yeşil,
  • Turuncu, beyaz, turuncu, mavi, beyaz, mavi

Şeklinde olmaktadır.

Keystone jack üzerinde yer alan taraklı yapının yanında yer alan renk kodları yardımı ile çakma işlemi yapılmaktadır.

Keystone Jack Kullanım Alanları

Keystone jack modülü internet ve telefon kullanımının sıklıkla olduğu yerlerde kullanılırlar. Kullanım alanları genellikle evler ve yoğun veri akışının olduğu yerlerdir. İnternetten veri geçişlerinin sağlanmasında büyük kolaylık sağlamaktadırlar.

Keystone jacklar kullanım amaçlarına bağlı olmak üzere farklı boyutlarda ve standartlarda olmaktadırlar. Ortalama keystone jack boyları genellikle genişliği 14.5 mm olmakla birlikte, yükseklikleri ise 16 mm olmaktadır.

Keystone Jackların Avantajları Nelerdir?

Keystone Jacklarin kullanımın amaçları ve standartlarına göre avantajları olmaktadır.

  • Keystone jacklar günlük internet ve telefon kullanımında veri akışının hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için kolaylık sağlarlar.
  • Kablo karmaşıklığının giderilerek daha düzenli bir görünüm sağlanmasına yardımcı olurlar.
  • Keystone jacklarda kabloların uzunluğu istenilen şekilde ayarlanabilmektedir.
  • Keystone jacklar arıza oluşması durumunda arızasının kontrol edilmesi aşamasında zaman kaybının büyük ölçüde önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Keystone Jack Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Keysone jack alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

  • Keystone jacklar kullanım amaçların göre belirli standartlara üretilmektedir. Doğru keystone jack alındığından emin olmak gerekmektedir.
  • Keystone jacklar Cat5,Cat6, Cat7 standartlarına göre üretilerek veri akışının kolay bir şekilde olmasını sağlamaktadırlar. Buna uygun kablo seçimi yapılmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Keystone Jacklarda bazı farklı modül tipleri de bulunmaktadır.

  • USB jacklar
  • HDMI
  • RCA konnektörü
  • TRS konektörü
  • Optik fiber konnektörü

Bu bağlamda kullanılan modül tipleri arasında yer almaktadırlar.

Keystone jack, yapısal kablolama sistemlerinde kullanılan bir konektör türüdür. Modüler bir yapıya sahiptir ve duvar plakaları, patch panelleri veya yüzey kutuları gibi çeşitli bağlantı noktalarına takılabilir.

Keystone jack'ler genellikle Ethernet ağları, telefon hatları veya diğer veri iletişimi uygulamalarında kullanılır. Birçok farklı bağlantı standardını destekleyebilir, örneğin, RJ45 konektörü Ethernet ağları için kullanılan yaygın bir keystone jack türüdür.

Keystone jack'ler, bir modül içerisindeki konektör ve bağlantı terminallerinden oluşur. Bu terminaller, kablonun bağlanması ve iletişim sağlanması için kullanılır. Keystone jack, kolay tak-çıkar yapılabilen bir yapıya sahiptir, bu nedenle ihtiyaç durumunda hızlı bir şekilde değiştirilebilir veya yenilenebilir.

Keystone jack'lerin avantajları arasında esneklik ve modülerlik bulunur. Bir duvar plakasında veya patch panelinde farklı keystone jack'ler kullanarak ihtiyaçlara uygun bağlantı noktaları oluşturulabilir. Bu, kablolama sistemlerinin daha kolay yönetilmesini ve gerektiğinde güncellenmesini sağlar.

Özetlemek gerekirse, keystone jack, yapısal kablolama sistemlerinde kullanılan modüler bir konektör türüdür. Ethernet ağları, telefon hatları ve diğer veri iletişimi uygulamalarında kullanılarak esnek ve kullanıcı dostu bağlantı noktaları oluşturulmasını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× 0544 963 36 40