Patch panel, veri giriş ve çıkışlarının daha hızlı daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlayan sonlandırma sistemine verilen addır. Anlık gelişmelere dair verilerin daha kolay takibinin yapılabilmesi açısından önemli bir sistem olmaktadır. Ayrıca patch panel RJ45 prizlerinin toplanmış olduğu yeri ifade etmektedir.

Patch Panel Neden Kullanılır?
Patch panel birçok kablonun bir araya gelerek oluşturacağı karmaşanın önüne geçmektedir. Kabloların daha düzenli bir şekilde düzenlenmesinde kullanılmaktadır. Kabinet üzerinde düzenli kablo dizilimini sağlamaktadır.
Patch panelin kullanma amacı, ağ üzerinde meydana gelebilecek bazı sorunların kolaylıkla çözümlenmesine yardımcı olmaktır. Patch paneller genel olarak büyük ağ veri geçişlerinin yapıldığı yerlerde kullanılmaktadır. Bu yerler kayıt stüdyoları, televizyon stüdyoları gibi büyük alanlarda kullanılmaktadır.
Patch panellerin en önemli görevlerinden biri de ağ kablolarının ağ cihazlarına kolay ve doğru yoldan bağlanmasına yardımcı olmaktır.
Patch panellerin kurulumu ve montajı kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Patch panellerin kabinetlere montajında zor bir durum bulunmamaktadır. Patch panel modelleri 8,16,24, ve 48 olarak bulunmaktadır.

Kabloların Toplanacağı Yer Nasıl Seçilir?
Kabloların toplanacağı yerin seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
- Kabloların toplanacağı yerin yakınlarından güvenlik açısından elektrik, su gibi tesisatların geçmemesi gerekmektedir.
- Kablo sonlandırma işlemi yapılacağı yerin merkezle arasında en az 1 metre aralık bulunması gerekmektedir.
- İşlemin gerçekleştirileceği yerin kablo merkezine olan uzaklığının en fazla 90 metre olması gerekmektedir.
- Kablo toplanma merkezlerinin her katta bulunması gerekmektedir ve kabinler yüksek bir yere yerleştirilmelidir. Hem güvenlik, hem koruma açısından olması gereken bir durum olmaktadır.
Patch Panel Fiyatları Nasıldır?
Patch panel fiyatları, ürünün modeline, üretim kalitesine ve markasına göre farklı şekilde belirlenmektedir. Patch panel alınmak istendiğinde amacına uygun doğru ürün alındığından emin olmak gerekmektedir.
Patch Panel İle Switch Arasındaki Fark Nedir?
Patch paneller kablo yükünün ve ağırlığının azaltılması için kısa kabloları kullanarak switch bağlantısı kurmaktayken, switch ise hızlı veri akışının sağlanabilmesi için internet hatlarının ethernet kablolarına dağıtılmasını sağlayan cihaza verilen isimdir.
Switch Kullanım Alanları Nelerdir?
Switch genellikle data merkezlerinde, şirketlerde ve bunun gibi bilgisayar ve haberleşme ağının yoğun olarak kullanıldığı alanlarda daha çok kullanılmaktadır. Switch diğer bir adıyla ağ anahtarı bilgisayarlar ile bazı ağların birbirine bağlanmalarına yardımcı olan ağ sistemidir. Kullanım amaçlarına göre switchlerin bazı çeşitleri bulunmaktadır.

Switch Çeşitleri;
- Omurga switch, ağlarla ilgili genel yüklerin toplandığı alanı ifade etmektedir.
- Merkez anahtar, güçlü performans sistemiyle yüksek donanımının bir arada bulunduğu merkez sistemidir.
- Kenar switch, bilgisayarın ağa kolay ve doğrudan bir şekilde bağlanmasını ifade etmektedir.
- SAN switch, depolama alanlarının belli bir amaç doğrultusunda kontrollerin ünitesine bağlanmasına yardımcı olmaktadır.
- Endüstriyel ethernet switch, network anahtarlama cihazlarının güvenliğini ve ağ paylaşımlarının ayarlanmasını sağlayan sisteme verilen addır.
Patch panel, bir ağ altyapısında kullanılan bir donanım cihazıdır. Genellikle birbirine bağlanan çok sayıda Ethernet kablosunu merkezi bir noktada düzenlemek ve yönlendirmek için kullanılır.
Patch panel, ağ kablolamasını düzenlemek ve yönetmek için bir arayüz sağlar. Tipik olarak, patch panelde bir dizi konektör (genellikle RJ45 konektörleri) bulunur ve bu konektörlere Ethernet kablolamaları bağlanır. Patch panel, kabloların doğru şekilde bağlanmasını sağlar ve daha sonra ağ cihazlarına (yönlendiriciler, anahtarlar, sunucular, vb.) veya diğer patch panellere yönlendirilir.
Patch panel, bir ağ altyapısının yönetimini kolaylaştırır ve düzenli bir şekilde kablolama yapmayı sağlar. Bu, hata ayıklamayı kolaylaştırır, ağ bakımını daha etkili hale getirir ve gelecekteki değişikliklere uyum sağlamayı kolaylaştırır. Ayrıca, patch panelin kullanılması, kablolama karmaşıklığını azaltır ve daha düzenli bir ağ görüntüsü sunar.
Özetlemek gerekirse, patch panel, bir ağ altyapısında Ethernet kablolamalarını düzenlemek ve yönlendirmek için kullanılan bir donanım cihazıdır. Kablo yönetimini kolaylaştırır, hata ayıklamayı ve ağ bakımını kolaylaştırır, ve düzenli bir ağ altyapısı sağlar.