İçeriğe geç

Network Kablolama Cat6, Cat7, Cat8 ve fiber kablolama sistemleri

yapisal kablolama 9

Network kablolama, bilgisayar ağlarının oluşturulması ve iletişiminin sağlanması için kullanılan kablo sistemleridir. Cat6, Cat7, Cat8 ve fiber kablolama sistemleri, farklı özelliklere sahip olan ve farklı uygulama alanlarına yönelik olarak kullanılan kablo türleridir.

  1. Cat6 Kablolama: Cat6 kablo, Gigabit Ethernet ve 10 Gigabit Ethernet gibi yüksek hızlı veri iletimini desteklemek için tasarlanmıştır. Daha iyi performans, düşük gürültü seviyeleri ve yüksek bant genişliği sağlar. Genellikle ofis ağları ve veri iletişim uygulamalarında tercih edilir.
  2. Cat7 Kablolama: Cat7 kablo, Cat6’dan daha gelişmiş özelliklere sahip bir kablodur. Daha yüksek bant genişliği, daha düşük gürültü seviyeleri ve gelişmiş sinyal koruması sunar. 40 Gigabit Ethernet gibi yüksek hızlı uygulamalar için kullanılabilir. CAT7 kablolar genellikle veri merkezleri ve yoğun ağ ortamları gibi yüksek performans gerektiren yerlerde kullanılır.
  3. Cat8 Kablolama: Cat8 kablo, en yeni ve gelişmiş Ethernet kablolama standardıdır. Son derece yüksek hızlarda veri iletimini destekler. 25/40 Gigabit Ethernet ve hatta 100 Gigabit Ethernet gibi çok yüksek hızlarda kullanılabilir. Özellikle profesyonel ağ uygulamaları ve büyük veri merkezleri için tercih edilir.
  4. Fiber Kablolama: Fiber optik kablolar, ışık sinyallerini iletmek için cam veya plastik liflerden oluşan kablolardır. Fiber kablolama, yüksek bant genişliği, uzun mesafeler ve elektromanyetik girişime karşı yüksek direnç gibi avantajlar sağlar. Fiber optik ağlar, hızlı veri iletimi ve yüksek performans gerektiren uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.

Hangi kablolama sistemini seçeceğiniz, ağ gereksinimlerinize, bant genişliğine, hız gereksinimlerine, maliyet faktörlerine ve gelecekteki genişleme planlarınıza bağlı olacaktır. Profesyonel bir ağ kurulumunda, ihtiyaçlarınıza en uygun kablolama sistemini belirlemek için bir uzmana danışmak önemlidir.

Network Kablolama, Gelişen teknolojik adımları birebir takip etmek adına ve yaşamı kolaylaştırmak için tasarlanan yeni model kablolar günümüzde oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. Bu kablolar Cat6, Cat7, Cat8 ve fiber kablolama sistemlerine ait türlerdir.

Network Kablolamanın Kişilerin kendi teknolojik hayatlarına uygun olan pek çok Ethernet kablosu satış halinde bulunmaktadır. Bu Ethernet kabloların hızlı ve veri akışının firesiz olması kullanıcıların en çok dikkat ettiği noktalardan birisidir. Kablo uzunluğunun artması ile hız ve veri akışında aksiliklerin olması doğrultusunda bu hataların giderilmesi için yeni model kablolar piyasa sürülmüştür.

Cat kablo türlerinin kendi içerisinde yeni sürümleri, yukarıdaki görselde de belirtildiği şekilde bulunmaktadır. Kullanıcılar en fazla uzunluğa sahip ve bu uzunluğun hatalara sebebiyet açmaması için güncel, yeni model kabloları tercih etmektedir. Elbette ki bu kabloların dış kısmının kaplanması, iç kısmının da bakır tel saç örgüsü şeklinde olması da önem teşkil etmektedir.

İletişim, güvenlik ve sosyal ağlardaki gelişmeler, yeniliklere açık olmamız konusunda bizleri uyarmaktadır. Dönemimizde internet teknolojisi ile anılan olan fiber kablolar oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olmuştur. Diğer yaygın kullanılan kablolar ise; Cat6, Cat7 ve Cat8 ağ kabloları performans açısından kullanıcılara memnuniyetlik sunmaktadır.

Fiber optik kablolar, verileri ışık yoluyla iletir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta; verinin şekli ve ulaşması gereken yere olan uzaklığı kablo çeşitlerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Cat kablolarına göre fiber kablo, cam şeklinde kullanıcılar sunulur. 10 – 50 MHz/km aralığında yer alan bant genişliği ile single mod’a benzeyen içeriklere sahiptir.

Ofis ve ev ortamlarında kullanılan Ethernet kablolarının içeriğinde bükülmüş tel çiftleri yer almaktadır. Cat6, Cat7 ve Cat8’in hepsi bu şekilde tasarlandı. Tellerin aynı anda hep birlikte bükülmesi, geçen akımların dengelenmesini kolaylaştırmıştır. Bu sayede, veriler için özel bir önlem uygulamaya gerek kalmamaktadır.

Kablo seçiminde iletim frekansı ve kullanılacak kablonun uzunluğu önemlidir. Örneğin; Cat6 kablosu 250 MHz’e kadar aktifken, Cat7 kablosu 600 MHz’e kadar aktiflik göstermektedir. Aynı şekilde bu kabloların uzunlukları ve içeriğindeki Gbps derecesi de önemlidir. Bu nedenle kişiler, kullanacakları kabloları amaçlarına yönelik bir şekilde seçmelidirler.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× 0544 963 36 40