İçeriğe geç

Yapısal Kablolama nedir Cat6 Cat7 cat8 Kablo Özellikleri

Kablolama 28

, evinizin ve işyerinizin farklı bölümlerindeki ağ tabanlı cihazların birbirine bağlamak için konektörlü kablolar kullanan bir zayıf akım kablolama sistemidir.

CAT6 KABLO (Kategori 6 Kablo) Nedir?

Genellikle Ethernet tabanlı bilgisayar ağlarında sıklıkla tercih edilen CAT6 kablo, gigibat hızında veri taşıma kapasitesine sahip çift bükümlü bir UTP kablo türüdür. CAT6 kabloları 2002 senesinde kabul edilmiştir ve günümüzde de yaygın olarak hala kullanılmaktadır. CAT6 kablo türü kendinden önce üretilen CAT3, CAT5 ve CAT5e kablolarına da uyum sağlamaktadır.

CAT6 Kablo Özellikleri Nelerdir?

CAT6 kabloları, 4 çift telli olmakla birlikte dış kablo kaplama türüne göre de değişiklik gösterebilir. CAT6 üreticilerinin bazıları setparatör etrafında folyosuz bükülü per yıldız şeklinde kaplarken bazı üreticiler ise alüminyum folyo ve polyester bant kullanarak üretimlerini tamamlamaktadırlar.

CAT6 network kabloları içerisinde 4 çift korumasız bükümlü bakır tel olan RJ45 yer almaktadır. Birçok Ethernet bağı tarafından desteklenmekte olan CAT6 kablo türü 10GBase-T, 10BaseT, 100Base-TX ve1000 Base-T uygulamalarını da desteklemektedir.

Güçlü internet bağına ihtiyaç duyan bilgisayarlarda çoğu zaman kullanılmakta olan CAT6 kabloları ile 1000 Mbps ya da 1 Gbps veri transferi yapmak mümkündür. Bunun yanı sıra 250 Mhz veri genişliği sunabilen bu kablo türü 100 metre uzunluğu aşmadığı sürece 10 Gbps'e kadar performans göstermek olanağına sahiptir. 100 metreden fazla kullanıldığı takdirde performans düşüklüğü yaşayabilme olasılığı bulunmaktadır.

CAT6 kablosu satın alınırken modemle ve Ethernet kartı ile uyumlu olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Eğer kablonuz modemle ve Ethernet kartı ile uyumlu olmazsa yüksek performans elde edemeyebilirsiniz.

CAT6 Kablo Nerelerde Kullanılır?

CAT6 kablo türü kendinden önce kullanılan kablo türlerine göre etrafındaki yabancı sinyallerden daha az etkilenmesi yönüyle günümüzde daha çok tercih edilmektedir.

CAT6 kabloları genellikle internet bağlantısı için tercih edilse de güvenlik ve telefon sistemleri içinde tercih edilebilir.

CAT7 KABLO (Kategori 7 Kablo) Nedir?

CAT7 kablo türü, Ethernet tabanlı bilgisayar ağlarında en çok tercih edilen kablo türlerinden bir tanesidir. 1 Gbps ve üstü hızlara ulaşabilir. CAT6 ve CAT6a kablolarına oranla daha yüksek aktarım hızına sahiptir. Bunun yanı sıra yüksek bant genişliği de kendinden önceki kablolara göre daha fazladır yani etrafındaki yabancı sinyallerden daha az etkilenmektedir.

CAT7 Kablo Özellikleri Nelerdir?

CAT7 kablo türü 16 yıldır en kullanışlı veri aktarım kablolarından biri olarak tercih edilmektedir. 1 Gbps ile 10 Gbps arasında aktarım performansı sunmaktadır ve 600-900 Mhz bant genişliğine sahiptir. Diğer kablo türlerinde olduğu gibi CAT7 kablo türü de kendinden önce kullanılan CAT6, CAT5 ve CA5/e kablo türleriyle bağlantılı olarak uyum halinde çalışır.

CAT kablo türünde olduğu gibi CAT7 kablo türü de 100 metreye kadar 10 Gbps Ethernet ağı performansı sunabilmektedir. 100 metreden fazla kullanıldığı takdirde performans düşüklüğü burada da yaşanmaktadır. 100 metreye kadar olan mesafede ölçülebilir bir bant genişliğine sahip olsa da 100 metreden sonra veri transferi düşmekte ve 130 metreden sonra sinyal tamamen kaybolmaktadır.

CAT7 kablo üretiminde kullanılan her kablo metal folyo ile kaplanmış ve plastik korumadan önce koaksiyonel kablo tarzı sarma ile tüm perler örülerek performans kaybı minimum seviyeye indirilmiştir.

Kendinden önce üretilen sürüm ile karşılaştırıldığında CAT7 kablo türü etrafındaki yabancı sinyallerden ve dış etkenlerden en az etkilenen kablo türüdür. CAT7 kablolarda metalik yapı kullanılmasıyla kablo topraklanır ve bu sayede fazla elektrik yükünden korunur. CAT7 kablolar kendinden öne geliştirilen kablolara göre daha kalın bir görünüme sahiptir.

CAT7 kablodan tam performans alabilmek için RJ45 metal zırhlı jack konnektörü kullanılması gerekmektedir.

CAT8 KABLO (Kategori 8 Kablo) Nedir?

CAT8 ya da Kategori 8 kablo hala gelişmekte olan bir UTP kablo türüdür. Yapılan testlerde 1200 Mhz bant genişliğine ulaşmayı başarmıştır. CAT8 kabloda bulunan her renk çifti CAT7 kabloda olduğu gibi metal şiltlerle kaplıdır.

CAT8 Kablo Özellikleri Nelerdir?

S/FTP yapı çift kat ekranı sayesinde elektromanyetik alan kirliliği olan yerlerde en düşük kayıplı veri transferini sağlamaktadır.

CAT8 kablo, 2000 Mhz varan bir frekansı desteklemesi ve 30 metrelik 2 konektör kanalıyla sınırlı olması sebebiyle önceden üretilen serilere göre büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra CAT8 kablosu için ayrıca korumalı bir kablolama gerekir. CAT8 ethernet yaması kabloları 25 Gbps ve 40 Gbps hızları destekleyebilmektedir.

CAT8 kablosunun fiziksel görüntüsü önceden üretilen serilere benzer. RJ45 bağlantılarda ya da RJ45 olmayan bağlantılarda sonlandırılabilmektedir. CAT8 kablosuda diğer kablo türleri gibi önceki sürümlere geriye dönük uyumludur. Bu sebeple, CAT7 konektörüyle kullanılmasında bir sakınca yoktur.

CAT7 kablosu bizlere 600 Mhz'e kadar performans sunabilirken, CAT8 kablosu 2000 Mhz' e kadar sunabilmektedir. CAT7 ağ kablosunun maksimum kablo uzunluğu 10 Gbps ile 100 metre iken CAT8 ağ kablosu 25-40 Gbps arası ile 30 metredir.

CAT8 kablo önceki sürümlerden farklı olarak benzersiz bir özellik sunduğu için diğer kablo türlerine oranla daha pahalıdır.

CAT8 Kablo Nerelerde Kullanılır?

Yerel ağlarda, sunucu odalarında, Switch' de, Router' da, Modem' de, Oyun konsollerinde, CCTV sistemlerinde, Patch-Panel bağlantılarında ve yüksek performanslı RJ45 Ethernet kablosunu gerektiren tüm veri iletişim uygulamalarında kullanılabilir.

40 Gigabit Ethernet dahil 10/1000/1000/10000/25000/40000 Mbit network uygulamalarında da kullanıma uygundur.

Uluslararası yangın yönetmeliğine göre ise bina içinde kullanıma uygundur, LSZH (halojensiz) dış kılıf ile zehirli gaz oluşumunu engeller ve RoHS, CE ile de uyumludur.

Fiber Kablo Nedir?

Fiber kablo, ortasında birkaç kat koruyucu madde ile sarılmış olan cam kablodur. Elektronik sinyaller yerine ışık ileterek elektriksel parazitlerin oluşumunu engeller. Bu ışık iletimi büyük miktarda elektrik paraziti taşıyan ortamlar için oldukça idealdir.

Elektrik parazitlerinden etkilenmemesi, neme ve aydınlatmaya karşı dayanıklılığı ve çevre şartlarının ağır olduğu alanlarda yerel alan ağı kurulumu için sıklıkla tercih edilmiştir.

Fiber kablolar bakır kablolara oranla esnek değildir bu yüzden köşeli kullanımı tavsiye edilmemektedir. Aksi takdirde kablo zarar görebilir.

Fiber Kabloların Avantajları Nelerdir?

Fiber kablolar sayesinde daha çok miktarda veri hızlı bir şekilde taşınabilir.

Fiber kablolarda mesafeler ne kadar uzun olursa olsun hız kaybı ve veri kaybı asla yaşanmaz. Bu sayede repeater adı verilen unsura ihtiyaç duyulmadan 2 kilometreye kadar veri aktarımı yapılabilmektedir.

Fiber teknolojide elektromanyetik alan sorunu ve parazitlenme yok olur. Bu yok olmanın sebebi ise fiber kablo ile ışığın aktarılmasıdır.

Fiber kablolar oldukça dayanıklı bir yalıtıma sahiptir. Diğer kablo çeşitlerine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Büyük bir fiziki kuvvet uygulanmadığı sürece aşınmaya maruz kalmaz.

Fiber kablolar çevresine enerji yaymadığı için yabancı iletişim sistemleriyle etkileşime girmez.

Fiber kablolar CAT bakır kablolarla kıyaslandığında en büyük avantajı bant genişliği ve uzun mesafelerde gösterdiği tam performanstır. CAT bakır kablolarda taşıma 100 metreden sonra son bulabilir. Eğer 100 metreden daha uzun mesafelere taşınacaksa her 100 metrede bir switch konumlandırma gerekmektedir. Bu nedenle fiber kablolar daha sık tercih edilmektedir. Çünkü fiber kablolar data iletimini saniyede 300 bin kilometrelik hızla gerçekleştirebilirler.

Günümüzde bakır kabloların ulaşabildiği en yüksek veri hızı 40 Gbps iken fiber kablolarda bu oran 400 Gbps'e kadar çıkabilmektedir.

Cat6, Cat7 ve Cat8 kablolar, Ethernet ağlarında kullanılan kablolama standartlarıdır. Bu kablolar, yüksek hızlı veri transferi için tasarlanmıştır ve farklı özelliklere sahiptir.

Cat6 kablolar, 250 MHz bant genişliği ve 10 Gbps veri transfer hızı sağlar. Bu kablolar, daha önce kullanılan Cat5 ve Cat5e kablolarından daha yüksek hızlar sunar ve daha az gürültüye neden olur. Cat6 kablolar, 100 metrelik bir mesafede kullanılabilir ve genellikle ofislerde, evlerde ve küçük işletmelerde kullanılır.

Cat7 kablolar, 600 MHz bant genişliği ve 10 Gbps veri transfer hızı sağlar. Bu kablolar, Cat6 kablolarından daha yüksek hızlar sunar ve daha az gürültüye neden olur. Cat7 kablolar, 100 metrelik bir mesafede kullanılabilir ve genellikle büyük işletmelerde, veri merkezlerinde ve endüstriyel uygulamalarda kullanılır.

Cat8 kablolar, 2000 MHz bant genişliği ve 40 Gbps veri transfer hızı sağlar. Bu kablolar, daha önce kullanılan tüm Ethernet kablolama standartlarından daha yüksek hızlar sunar. Cat8 kablolar, 30 metrelik bir mesafede kullanılabilir ve genellikle veri merkezlerinde ve yüksek performanslı bilgisayar ağlarında kullanılır.

Tüm bu kablolar, farklı özelliklere sahip olsa da, yüksek hızlı veri transferi için tasarlanmıştır. Hangi kablo kullanılacağı, kullanım amacına ve ihtiyaca bağlı olarak değişebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× 0544 963 36 40